Červená řepa je velmi zajímavou zeleninou, u které se konzumuje její podzemní část. Pochází z oblasti Středomoří, ale v současné době není problémem setkat se s ní téměř kdekoliv na světě. Je považována nejenom za velmi chutnou zeleninu, ale také za pokrm, který by měl díky její prospěšnosti obsahovat i zdravý jídelníček.
Pokud totiž chcete posílit své zdraví, červenou řepu z jídelníčku nevyškrtávejte. Pojďme se podívat, co vlastně obsahuje.
Co červená řepa obsahuje?
Především je to široká škála živin, vitamínů a rozličných prvků, které tak jasně přispívají k tomu, že je červená řepa potravinou, se kterou v našem jídelníčku chybu
neuděláme.
A to, i pokud se chceme zaměřit na hubnutí. Konkrétně je to široká škála vitamínů, od vitaminu C, přes vitamin E nebo B6.
Dále ale obsahuje poměrně zajímavé množství bílkovin, ale také karotenu, nebo vlákniny.
Vše doplňují i prvky jako hořčík, vápník, sodík, draslík, ale stejně tak i železo.
Co naopak neobsahuje, to je třeba cholesterol, nebo mastné kyseliny. Navíc zaujme tím, že velké množství jejího plodu tvoří výhradně voda.
Jaké jsou prospěšné účinky červené řepy?
V souvislosti s touto potravinou je samozřejmě dobré vědět také to, co konkrétně umí. Dokáže velmi dobře podpořit činnost našich jater, ale stejně tak eliminuje nepříjemné kornatění tepen, ale má i další pozitivní účinky na oblast našich žil. Mimo to podporuje i činnost žaludku, což je pozitivní zpráva, pokud řepu obsahuje náš dietní jídelníček, ve kterém může působit i jako velmi dobrý antioxidant.
Mimo to dokáže řepa také odstraňovat zácpu z našich střev, podporuje tvorbu červených krvinek a okysličuje krev. Výrazně se podílí také na kráse naší pleti, které dodává pružnost. Dále ale podporuje i kvalitu našich vlasů nebo nehtů. Tím posledním pozitivem je poté vliv na náš nervový systém a to, že díky řepě můžeme mít lepší náladu.