Zdravý jídelníček: Rybíz

Zdravý jídelníček: Rybíz

Oblíbený keř, který je známý hlavně pro své typické červené bobule, která nazýváme právě rybíz. Pokud jsou něčím typické, tak je to nejenom jejich červená barva, ale je to také jejich chuť. Je totiž lehce nakyslá a svíravá, což ale mnohé od konzumace nijak neodrazuje. Zvláště oblíbený je poté rybíz hlavně ve chvíli, kdy chceme vyrábět marmelády, nebo zavařeniny.

V rámci nich se může stát i levnější alternativou brusinek. Výhodou rybízu je i to, že ho můžeme celkem snadno pěstovat i na naší zahradě. Obecně se mu totiž v oblastech s mírným podnebím poměrně daří. Záleží samozřejmě na konkrétní odrůdě, jelikož křížením už vzniklo několik desítek možností, jak může rybíz vypadat, nebo chutnat. Pro zdravý jídelníček jsou však vhodné všechny.

Co toto ovoce obsahuje?

To nejdůležitější, co rybíz obsahuje, to je rozhodně vláknina.

Ta je ideální v procesu hubnutí, jelikož dokáže udržovat pocit sytosti a stejně tak podporuje trávicí systém.

Obsahuje ale také velmi velké množství vitaminu C, který je prospěšný jak pro budování obranyschopnosti našeho těla, tak je samozřejmě i velmi dobrým antioxidantem.

Čím se ale může rybíz skutečně pyšnit, to je tím, že obsahuje také velké množství různých kyselin, které tak může naše tělo snadno získávat z tohoto přírodního zdroje.

Dále je to také prospěšný vápník, stejně jako hořčík, čímž lze zastoupení nejvyužívanějších látek uzavřít.

Jak pozitivně působí rybíz na naše tělo?

Dané látky jsou samozřejmě jasným ukazatelem toho, jak může rybíz pozitivně působit na naše tělo. A to ať už je naším cílem jíst zdravě, či držet dietní jídelníček. V první řadě je třeba ale zmínit i to, že nám může pomoci v případě různých střevních chorob. Zde je dobré kombinovat plody i s listy. Též může mít rybíz močopudné účinky, stejně jako je dobrým antioxidantem, nebo lékem v případě různých nemocí, které jsou spojeny s nachlazením.

Dekorativní osvětlení

Svítící řetěz Lillan, 210 cm

599 

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.