Zajímavá teplomilná rostlina, ale také stejnojmenný plod, který je samozřejmě jedlý, ale našemu zdraví také velmi prospěšný. A proto dnes papáju konzumují lidé, kteří chtějí být zdraví, kteří dodržují dietní jídelníček, nebo kteří mají problémy se zdravím. Daný plod poznáme poměrně jednoduše, jelikož je velmi podobný tykvi.
Velikost plodu může být až 10 kilogramů, ale častější jsou pouze několikakilogramové velikosti. Uvnitř plodu je poté šťavnatá dužina, která nás určitě potěší tím, nakolik je sladká. Uvnitř ale nechybí ani drobnější semínka, která jsou také jedlá, ale mají méně příjemnou chuť. Oproti tomu samotná papája je příjemně sladkým ovocem.
Co papája obsahuje?
Důvodem, proč ji jíst, není jenom její dobrá a zajímavá chuť, ale je to také obsah látek, které se v této rostlině nacházejí.
Pokud budeme konkrétní, tak ve vodnaté dužině je velké množství vlákniny, díky čemž se může tato rostlina dokonale hodit i na hubnutí. Stejně tak ale nabídne také bílkoviny, nebo velké množství stopových prvků. Nechybí třeba draslík, ale také vápník nebo hořčík. Ani s vitamíny to u této rostliny určitě není nijak špatné. Nejvíce však obsahuje vitaminu C, ale nechybí třeba ani další látky, jakými může být důležitý karoten.
Jak může být toto ovoce prospěšné?
Ačkoliv se pro své složení nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, ostatní skupiny lidí nemají s plody problém, a to, ani pokud chtějí držet zdravý jídelníček. A to třeba proto, že mohou ovoce konzumovat pro jeho významné protizánětlivé účinky. Vláknina, ale i další látky poté dokážou velmi dobře podporovat lidské trávení. Stejně tak ale obsahuje třeba i proteolytické enzymy, které lépe rozkládají bílkoviny. Dobrou volbou je papája také ve chvíli, kdy chceme zlepšit obranyschopnost našeho těla, popřípadě také ve chvíli, kdy chceme naše tělo vyčistit od volných radikálů. Stejně jako další exotické ovoce, i papáje je totiž velmi dobrým antioxidantem.