O tom, že domácí chléb (chleba) je nejlepší, se každý den přesvědčují všichni, kteří si pořídili drahé domácí pekárny. Abyste si udělali vynikající čerstvý křupavý chléb (chleba), tyto pekárny vůbec nepotřebujete a Láďa Hruška vás o tom přesvědčí. Recept Ládi Hrušky na domácí chléb zvládne každý a ještě ušetří.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 hrnky hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
- Drcený kmín
- Půl lžičky droždí (sušeného)
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 hrnku vody
Postup přípravy:
Příprava domácího chleba není vůbec složitá.
1. Nejdříve si nachystáme větší mísu na těsto a do ní dáme sůl a droždí. Postupně přilíváme vodu a mícháme těsto.
2. Po důkladném promíchání těsta mísu překryjeme klasickou průhlednou fólií (někdo používá utěrku) a necháme těsto kynout (pracovat) asi 12 – 18 hodin.
3. Po nakynutí těsto vysypeme na pomoučenou desku, lehce uhněteme, posypeme jej ještě moukou a necháme chvíli odpočinout.
4. Jakmile bude těsto odpočinuté, vytvarujeme jej do bochníku, posypeme kmínem a necháme 1 – 1,5 hodiny kynout. Nyní můžeme přistoupit k samotnému pečení.
5. Nejdříve si rozpálíme troubu na 200 °C a dáme do ní rozpálit nádobu na pečení nebo hrnec.
6. Klasický bochník chleba se peče v litinovém hrnci tak, jak to dříve dělali naše babičky. Po rozpálení dáme bochník do nádoby (popř. hrnce) a přikryjeme pokličkou.
7. Důležité je péct chleba nejdříve 30 minut s pokličkou, pak pokličku oddělat a péct dalších 20 minut bez ní.