Vařené brambory na kostky spolu s rýží a těstovinami jsou jednou z nejzákladnějších příloh k různým masným i bezmasým pokrmům. V následujícím základním receptu, který je určen úplným začátečníkům, vám poradím, jak jednoduše udělat vařené brambory na kostky.
Příprava vařených brambor na kostky je velmi jednoduchá.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Brambory
- Mletý (popř. celý) kmín
- Sůl
Postup přípravy:
1. Nejdříve si lehce omyjeme a oloupeme brambory. Nejjednodušší je loupání pomocí škrabky na brambory. Škrabkou každou bramboru oloupeme za pár vteřin a zůstane nám méně odpadu.
2. Oloupané brambory nakrájíme na větší kostky a důkladně propláchneme např. za pomoci síta a necháme okapat. Můžeme je propláchnout i vícekrát, abychom z nich dostali více škrobu.
3. Poté si dáme do hrnce brambory a vodu, tak aby byly brambory potopené. Do vody dáme asi 1 kávovou lžičku soli a mletého kmínu. Kmín můžeme mít i celý, protože jej většinu slijeme. A můžeme vařit. Vaříme asi 10 – 15 minut než nám brambory změknou. Nové brambory např. na jaře jsou hotové rychleji.
4. Že jsou brambory hotové, poznáme tak, že do nich zapíchneme nůž nebo vidličku. Nejlepší je ale ochutnat.
6. Jakmile budou brambory hotové, vodu slijeme a můžeme podávat.
TIP 1: Brambory nesmíme vařit příliš dlouho, protože by se při napíchnutí na vidličku rozpadaly.