Svíčková omáčka je tradiční české jídlo, které miluje snad každý. Hodí se velmi dobře jako sváteční jídlo, ale také jako klasický víkendový oběd. V následujících řádcích vám představím jednoduchý a rychlý recept Ládi Hrušky na přípravu svíčkové omáčky bez obvyklého masa na svíčkovou. Jedná se v podstatě o levnější variantu pro všechny, kteří chtějí ušetřit.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 100 g kuřecích prsou
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 1 sklenice sterilované zeleniny (nejlepší je Halali určená na přípravu omáček)
- 1 polévková lžíce obyčejného nebo třtinového cukru
Postup přípravy:
Příprava této svíčkové je oproti klasické verzi svíčkové omáčky podstatně jednodušší.
1. Nejdříve si nakrájíme na kostičky kuřecí prsíčka, vhodíme je do hrnce a krátce je na kapce olivového oleje nebo kousku másla osmažíme.
2. K osmaženému masu přidáme sterilovanou zeleninu i s nálevem a asi 10 – 15 povaříme (podusíme). Chceme, aby maso krásně změklo.
3. Poté maso vyndáme a zeleninu tyčovým mixérem rozmixujeme. Dále do omáčky přidáme lžíci mouky a smetany. Důkladně vše promícháme a necháme povařit. Omáčka vařením zhoustne. Před dovařením omáčku dochutíme cukrem, případně i špetkou soli a dáme do ní zpět maso.
4. Jak vidíte, tato svíčková nemá s klasickou moc společného, ale pokud chcete ušetřit, neváhejte ji vyzkoušet, protože je opravdu chutná.