Chcete si doma připravit jídlo jako z restaurace, které ohromí vaši rodinu i známé? Zkuste připravit lahodnou pečenou vepřovou panenku s dijonskou omáčkou a gratinovanými brambory, která okouzlí každého, kdo má rád vepřové maso.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 00 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):
- 200 g vepřové panenky
- 1 cibule
- 400 g brambor
- 250 ml smetany na vaření
- 3 stroužky česneku
- 150 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
- 3 lžíce másla
- 4 lžičky dijonské hořčice
- Pažitka
- Sůl
- Rozmarýn
Postup přípravy:
1. Panenka omyjte a očistěte od přebytečných blan. Obalte ji v olivovém oleji, troše soli a rozmarýnu. Nechte ji v lednici asi 30 minut takto marinovat.
2. Nakrájejte nadrobno cibuli, česnek na plátky a sýr nastrouhejte. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
3. Vepřovou panenku zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Poté ji přendejte do pekáčku, zasypte nakrájenou cibulí a dejte do trouby rozpálené na 180 °C péct přibližně na 15 minut. Poté panenku obraťte a pečte dalších 15 minut.
4. Jiný pekáček si vymažte máslem, naskládejte do něj plátky brambory, plátky česneku, zalijte smetanou a posypte sýrem. Osolte. Takto pokračujte s další vrstvou, dokud nespotřebujete všechny brambory.
5. Brambory dejte zapékat do trouby přibližně na 30 minut, dokud nezměknou.
6. V misce smíchejte dijonskou hořčici se zbývající smetanou (přibližně 100 ml) a nakrájenou pažitkou.
7. Jakmile je panenka hotová, nakrájejte ji na plátky a podávejte zalitou dijonskou omáčkou a s gratinovanými brambory.