Losos je jedna z nejzdravějších ryb, které si můžeme dopřát. Vyzkoušejte perfektní kombinaci pečeného lososa se sýrovou omáčkou a bramborovou kaší, na kterém si pochutnají malí i velcí a bude dozajista chutnat i těm, kteří nejsou zrovna fanoušky rybího masa.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 45 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 4 filety z čerstvého lososa (jeden filet asi 250 g)
- 250 ml smetany na vaření
- 250 g tvrdého sýra (ideální je gouda nebo eidam)
- 2 lžíce másla
- 1 kg brambor
- 300 ml mléka
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Bazalka
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Do misky nalijeme trochu olivového oleje, přidáme bazalku, nadrobno nastrouhaný česnek a trochu soli. Filety z lososa omyjeme a vložíme je do marinády. Lososa necháme v lednici marinovat alespoň 15 – 20 minut.
2. Filety vyndáme z marinády a vložíme je do pekáčku. Spolu s pekáčkem je vložíme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 20 minut, dokud není ryba hotová.
3. Mezitím oškrábeme a nakrájíme na menší kousky brambory a dáme je vařit do vroucí osolené vody. Brambory necháme vařit do změknutí.
4. Zatímco se brambory vaří, rozehřejeme v pánvi smetanu a jakmile začne probublávat, postupně do ní přidáváme nastrouhaný sýr. Pečlivě mícháme, aby se nám omáčka nesrazila. Jakmile má omáčka požadovanou konzistenci, odstavíme a můžeme dochutit trochou bazalky.
5. Ve chvíli, kdy jsou brambory uvařené, slijeme je a rozmačkáme vidličkou nebo jiným vhodným nástrojem. Přidáme máslo a zapracujeme ho do rozmačkaných brambor. Poté postupně přidáváme mléko a šleháme, dokud nevznikne jemná kaše.
6. Podáváme pečený filet z lososa zalitý sýrovou omáčkou s bramborovou kaší. Pro oživení můžeme přidat vařenou brokolici nebo trochu kukuřice.