Trdelník je oblíbená sladká pochoutka původem z Transylvánie tedy dnešního Rumunska. S tímto pečivem se můžeme často setkat na vánočních trzích, ale také v různých lázeňských městech. Cena trdelníku se obvykle pohybuje od 60 Kč nahoru, a proto se Láďa Hruška rozhodl nám ukázat přípravu tradičního domácího trdelníku za pár korun.
Pojďme se na tento recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Kostka droždí (kvasnic)
- 2 vejce
- 2,5 hrnku polohrubé mouky (je možno použít i celozrnnou mouku)
- 1 hrnek mléka
- 1/4 tuku na pečení (např. Hery)
- 1 sáček skořicového cukru
- 3 polévkové lžíce obyčejného moučkového cukru nebo třtinového moučkového cukru
- Špetka soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve si necháme vzejít kvásek tím, že smícháme kostku droždí s lžící vlažného mléka a trochou cukru. Dále si dáme rozehřát tuk.
2. Poté si nachystáme velkou mísu, do které nasypeme mouku a moučkový cukr, přidáme 2 žloutky a přilijeme rozehřátý tuk a zbylé mléko. Dále přidáme vzejítý kvásek a vypracujeme těsto.
3. Vypracované těsto necháme asi 30 – 40 minut kynout.
4. Po nakynutí rozválíme těsto na tenkou placku a nařežeme na úzké proužky. Tyto proužky namotáme na zavařovací sklenici (dle Ládi Hrušky). Lepší je ale použít například trubičky na kremole, které stojí pár korun.
5. Namotané trdelníky potřeme bílkem s kapkou mléka a poválíme ve skořicovém cukru.
6. Trdelníky pečeme na 180 °C asi 8 minut.