Zapečené brambory se zeleninou a tofu jsou jednoduchým vegetariánským jídlem, které máte připravené za chvíli, ale zároveň vás dobře nasytí a pochutnáte si na něm. Pokud chcete vařit pouze vegansky, dá se recept jednoduše upravit tak, aby neobsahoval ani sýr a máslo.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 35 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 3 porce):
- 1 kg brambor
- 1 kostka uzeného tofu
- 1 balíček mražené zeleniny (hrášek, kukuřice, mrkev)
- 250 g tvrdého sýra (gouda nebo eidam)
- 2 cibule
- 4 lžíce másla
- Sůl
- Pepř
- Tymián
Postup přípravy:
1. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na měsíčky, které poté rozmělníme tak, aby z nich zbyly jednotlivé vrstvy. Kostku uzeného tofu nakrájíme na malé kostičky.
2. Dáme v pánvi rozpustit máslo a dovnitř nasypeme mraženou zeleninu. Počkáme, dokud zelenina nezměkne, mírně osolíme a dochutíme tymiánem.
3. Do pekáčku naskládáme brambory na plátky, vždy je posypeme cibulí, kostkami tofu a mraženou zeleninou. Osolíme a opepříme. Poté pokračujeme další vrstvou brambor. Dáme brambory péct do trouby na 180 °C asi na 20 minut.
4. Mezitím nastrouháme nahrubo tvrdý sýr. Jakmile jsou již brambory v troubě 20 minut vyndáme je, posypeme nastrouhaným sýrem a vložíme je znovu do trouby na dalších 5 minut.
5. Jakmile jsou brambory upečené, podáváme je s červenou nakládanou řepou.