Mnoho z nás má hrachovou polévku spojenou s tou nahnědlou kaší ze školní jídelny, což je škoda. Vyzkoušejte si doma připravit vlastní výživnou hrachovou polévku, která nejenže prospěje vašemu zdraví, ale také bude přímo hýřit barvami, chutěmi a vůněmi, takže ani ten největší odpůrce tradiční hrachovky jí nedokáže odolat.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 1 hodina + 1 den na namočení hrachu
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 500 g hrachu (může být žlutý i zelený)
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 lžíce másla
- 1 smetana ke šlehání
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- Majoránka
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Den předem dáme hrách namočit do studené vody. Necháme ho ve vodě máčet celou noc.
2. Další den nakrájíme nadrobno cibuli a česnek a spolu s hrachem je vložíme do hrnce a zalijeme zeleninovým vývarem. Pokud nemáme vývar, můžeme použít vodu a rozpustit v ní zeleninový bujon.
3. Přivedeme vodu s hrachem k varu a vaříme, dokud nezměkne. Bude to trvat okolo hodiny.
4. Jakmile je hrách měkký, okořeníme majoránkou, trochu posolíme a přidáme pepř. Polévku můžeme nechat takto, nebo ji ručním mixérem rozmixovat.
5. Po odstavení polévky postupně vmícháváme dovnitř smetanu ke šlehání, dokud nezíská polévka světlejší barvu.
6. Polévku podáváme teplou a necháme na ní rozpustit kousky másla. Přidat můžeme i opečenou bagetku nebo toast.