Milujete lasagne, ale jejich rajčatová verze vás už začíná nudit? Dejte si tentokrát k nedělnímu obědu zapékané lasagne se špenátem, ve kterých se snoubí jemná chuť lasagní a bešamelu s výrazným špenátem na česneku.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 70 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 1 balíček lasagní
- 700 g špenátu
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hladké mouky
- 350 g tvrdého sýra (lze využít třeba eidam nebo goudu)
- 400 g polotučného mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Začneme přípravou bešamelu. Rozpustíme v hrnci dvě lžíce másla, do něhož postupně vmícháváme hladkou mouku. Jakmile se máslo s moukou spojí přidáme 400 g polotučného studeného mléka a rozmícháme.
2. Necháme základ na bešamel chvíli povařit a jakmile zhoustne, postupně do něj přidávám nastrouhaný tvrdý sýr. Bešamel intenzivně mícháme tak, aby se nám nesrazil. Jakmile je bešamel hotový, odstavíme ho a necháme chladnout.
3. V pánvi orestujeme na troše oleje nakrájenou cibulku a přidáme oloupaný česnek, nakrájený na tenké plátky.
4. Do pánve k cibulce a česneku přidáme špenát a necháme ho probublat. Dochutíme pepřem a solí.
5. Vymažeme máslem pekáč a budeme postupně pokládat jednotlivé vrstvy lasagní. Začneme špenátem, kterým pokryjeme celé dno. Překryjeme ho vrstvou lasagní, které poté zalijeme větší vrstvou bešamelu. Následuje opět špenát.
6. Takto pokračujeme, dokud nespotřebujeme veškerý špenát a bešamel. Dáváme pozor na to, aby všechny lasagne byly důkladně zalité bešamelem, jinak nezměknou.
7. Lasagne dáme péct do trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut.