Česká klasika, na kterou se často zapomíná? To je určitě křenová omáčka s uzeným masem. Má spoustu odpůrců i příznivců, ale ten kdo ji má rád, tak na ni nedá dopustit.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 60 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 750 g uzeného masa
- 4 kuličky nového koření
- 6 kuliček celého pepře
- 50 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce sádla
- 1 kelímek smetany na vaření
- 300 ml mléka
- 100 g křenu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 1 čajová lžička octa
- Houskový knedlík
Postup přípravy:
1. Uzené maso si dáme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme kuličky nového koření a pepře. Dáme na sporák a vaříme do změknutí masa. Trvá to přibližně 60 minut hodinu.
2. V druhém hrnci si rozpustíme sádlo, zaprášíme moukou a připravíme si světlou jíšku.
3. Zalijeme mlékem a provaříme, abychom neměli hrudky z mouky. Přidáme smetanu. Osolíme, opepříme, kápneme ocet a opět provaříme.
4. Křen nastrouháme a dáme do omáčky, chvilku provaříme, aby neztratil sílu.
5. Podáváme s houskovým knedlíkem a na plátky nakrájeným uzeným masem.