Mezi dietáři a ostatními lidmi koluje domněnka, že džusy jsou velmi zdravé. Toto je pravda pouze napůl. Běžně prodávané ovocné džusy obsahují důležité vitamíny a minerály, ale také plno cukru. Obvykle se udává 1 – 1,5 kg cukru na 6 – 8 litrů džusu. V dnešním receptu vám představíme postup přípravy pomerančovo-mrkvového džusu s minimem cukru.
U těchto receptů se bohužel cukru nevyhneme, protože pomeranče a mrkve nejsou ze své podstaty příliš sladké, ale snažíme se jej zredukovat na minimum.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme na 7 litrů džusu potřebovat:
- 4 velké pomeranče
- 4 větší mrkve
- 2 citrony
- 0,5 kg cukru (nejlepší je třtinový cukr)
- 40 g kyseliny citronové
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nachystáme větší hrnec, do kterého nalijeme asi 1 litr vody a nasypeme 40 gramů kyseliny citronové.
2. Poté si oloupeme pomeranče, citrony a očistíme mrkev.
3. Mrkev nakrájíme na kolečka, pomeranče a citrony na menší kousky a přidáme do nachystaného hrnce.
4. Celou směs povaříme než nám krásně změkne mrkev. Poté dáme směs vychladnout.
5. Mezitím si dáme převařit 6 litrů vody spolu s cukrem a necháme ji vychladnout.
6. Po vychladnutí směs pomerančů, mrkve a citronů rozmixujeme např. tyčovým mixerem a přelijeme do převařené vody s cukrem.
7. Džus důkladně promícháme, necháme chvilku odpočívat, přecedíme a můžeme rozlívat do připravených nádob.
TIP 1: Pokud chcete džus bez dužiny, přeceďte jej přes čistou látku.