Pivo a čokoláda jsou v České republice velmi oblíbené a to ví i kuchařský experimentátor Láďa Hruška, který se pokusil upéct pivní čokoládový dort. Může se zdát, že tyto „pochutiny“ nejdou dohromady, ale opak je pravdou. Pivní čokoládový ovocný dort má výbornou chuť a navíc jeho příprava nezabere mnoho času.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na těsto (korpus):
- 2 hrnky hladké mouky (nejlepší je celozrnná mouka)
- 2 hrnky hnědého popř. bílého cukru (nejzdravější je třtinový cukr)
- 1 hrnek černého piva – minimálně 18°
- 3 menší vejce
- 3/4 hrnku kakaa
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3/4 – 1 kostka másla
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
Na polevu:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 tabulky čokolády (zdravé čokolády)
- 1 lžíce másla
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nachystáme větší mísu, ve které smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
2. Poté si připravíme hrnec, ve kterém rozpustíme máslo, přilijeme pivo a zasypeme kakaem.
3. Dále si vyšleháme vejce se smetanou a přidáme do hrnce do směsi másla, piva a kakaa.
4. Celou směs důkladně promícháme a přidáme do mísy k mouce.
5. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto.
6. Těsto vložíme do dortové formy popř. nádoby na pečení.
7. Pečeme v předem rozpálené troubě na 170 °C asi 75 minut.
8. Po upečení necháme korpus vychladnout a pustíme se do přípravy polevy.
9. Polevu připravíme svařením smetany, do které po odstavení vmícháme kousky čokolády a máslo.
10. Jakmile se máslo a čokoláda rozpustí, směs důkladně promícháme. Musí být krásně hladká.
11. Připravenou polevu natřeme na vychladlý korpus a máme hotovo.
TIP 1: Dort můžeme dozdobit například nastrouhanou čokoládou.