Knedlíky vždy patřily mezi tradiční recepty našich babiček a hlavně prababiček, díky kterým rádi vzpomínáme na dětství. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí velmi jednoduchý recept na přípravu švestkových knedlíků tak, jak ho dělali naši prarodiče. V receptu můžeme použít zavařené a v sezóně čerstvé švestky.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 hrnek polohrubé mouky (obyčejné i celozrnné mouky)
- 1 hrnek horké vody
- Špetka soli
- Švestky
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nachystáme větší mísu, do které nasypeme polohrubou mouku (např. i celozrnnou moukou) a sůl.
2. Suroviny zalijeme horkou vodou a důkladně mícháme než nám vznikne těsto.
3. Těsto necháme chvilku odpočívat.
4. Poté z něj uděláme hada, kterého nařežeme na malé špalíčky.
5. Špalíčky ručně rozplácneme a na každou placku dám vypeckovanou švestku.
6. Těsto se švestkou zabalíme a vyválíme s mouce.
7. Nakonec si nachystáme hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.
8. Do vroucí vody knedlíky vyskládáme a vaříme je asi 7 minut.
9. Jakmile vyplavou, budou hotové.
TIP 1: Knedlíky můžeme poválet například ve směsi mletého máku a moučkového cukru.