Tuto notoricky známou zeleninu určitě není třeba nikomu nijak výrazně představovat. Podíváme-li se konkrétně na její název, jde o zeleninu, která je známá též pod názvem brukev. Dnes patří kedluben mezi nejžádanější košťálovou zeleninu, která je u nás prodávána. Stejně tak se jí samozřejmě dobře daří i v našem podnebí a tak není nic neobvyklého, že se právě jejímu sázení a pěstování aktuálně věnuje stále více a více zahrádkářů.
Navíc to mají poměrně nenáročné. Co je třeba dodat, to je i fakt, že se kedlubna nevyskytuje volně v přírodě.
Čím je kedluben charakteristický?
Je to určitě samotný vzhled, jelikož se jedná o rostlinu i 30 centimetrů vysokou, ale konzumovatelná je pouze její bulva. Ta může být v průměru i patnáct centimetrů velká. Důležité je říci, že může mít také dva hlavní barevné odstíny. Tím prvním je rozšířenější kedluben bílý, ale stejně tak není problém mít k dispozici také kedluben modrý (fialový). I ten patří mezi zeleninu oblíbenou a mnohdy konzumovatelnou. Co je také pozitivem, to je možnost kedlubny konzumovat syrové. Jediné, co stačí, je nutnost odstranění pevnější slupky, k čemuž je třeba použít nůž.
Výborné jsou například dušené kedlubny s vepřovým masem (vepřové maso na kedlubnách), salát z kedluben, zadělávané kedlubny, kedlubny na smetaně, polévka z kedluben, plněné kedlubny apod. Receptů s kedlubny je mnoho.
Následně se již dostáváme k tomu nejdůležitějšímu.
Tato zelenina je velmi prospěšná našemu zdraví
Není to jenom chuť jako taková, jelikož je to hlavně obsah látek, proč bychom měli kedluben konzumovat. Pokud se podíváme na to, co je nejvíce zastoupeno, je to třeba vitamin C, stejně jako to je také vápník. Dále je ale nezanedbatelný i obsah sodíku, draslíku, nebo železa a fosforu. Tato zelenina se pyšní také několika kyselinami, jako je pantotenová nebo listová. Zapomínat nesmíme na obsah vlákniny a vitaminů skupiny B. To vše vede k tomu, že nám kedluben může snížit cholesterol, pomůže k prevenci rakoviny tlustého střeva, ale je i dobrou zeleninou rámci procesu hubnutí. I proto ji mnozí lidé jedí.