Pokud vám nektarinky připadají velmi podobné broskvím, není se čemu divit. Právě z nich totiž toto oblíbené ovoce bylo vyšlechtěno. Nabídnou však lesklou a hladkou slupku. Samotná dužina má nejčastěji žlutou, ale může mít i růžovou barvu. Samotný výskyt je podobný jako u samotných broskví. Tedy i nektarinky rostou na stromech a jsou ovocem, které má kromě chutné dužiny také pecku, kterou samozřejmě nekonzumujeme. Nektarinky je poměrně jednoduché pěstovat.
Zajímavostí u dužiny je také to, že je oproti broskvi pevnější a také o něco sladší a chutnější.
Široké možnosti využití
Jak nektarinky vypadají, tedy již víme. Podívejme se také na to, jak je možné je nejenom v naší kuchyni využívat. V první řadě je to možnost konzumovat je syrové. Ideálně i se samotnou slupkou, jelikož i ta je bohatá na zdraví prospěšné látky. Nektarinku ale můžeme využít i do různých ovocných míst a salátů, stejně jako je vhodným doplňkem třeba do zmrzlinových pohárů. Tepelná úprava se příliš nedoporučuje, i když někteří lidí nektarinky mohou nakládat a vyrábět z nich kompoty. Nektarinky jsou také oblíbené na zavařování, protože z nich můžete udělat vynikající marmeládu popř. džem. Oblíbené recepty z nektarinek jsou například smoothie, koláče a buchty.
Nejvíce zdraví prospěšných látek však do těla dostaneme jenom tím, budeme-li ji konzumovat tepelně neupravenou. V první řadě je to třeba vitamin C, stejně jako je to také vitamin A, kterého nektarinka obsahuje velké množství.
V čem jsou nektarinky prospěšné?
Podívejme se ještě na soupis několika dalších látek, které nektarinky obsahují. Je to třeba sodík, draslík, fosfor, stejně jako to může být také větší množství vápníku a železa. I to se následně podepisuje na našem zdraví. Primárně tak nektarinky mohou podporovat imunitní systém, stejně jako dokážou dobře bojovat proti rakovině tlustého střeva. Díky vláknině máme jistotu i podpory trávení a zlepšování činností střev. Zapomínat nesmíme také na to, že nektarinky mají dobré čisticí vlastnosti. Dobře se hodí při různých detoxikačních kúrách, jelikož umí naše tělo zbavit volných radikálů a dalších nežádoucích látek.