Lívance jsou většinou sladkou pochoutkou, která je velmi oblíbená v České republice a také na Slovensku. Název vznikl od slova lít, protože se připravují litím tekutého těsta na rozpálenou pánev nebo kamennou desku (plotnu). Příprava tohoto receptu Ládi Hrušky je velmi jednoduchá a zvládne ji každý.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 hrnek polohrubé mouky (může být i celozrnná mouka)
- 1 hrnek mléka
- 1 – 2 nahrubo nastrouhané jablka
- 2 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1 sáček vanilkového nebo skořicového cukru
Postup přípravy:
1. Jablka důkladně omyjeme a nahrubo nastrouháme. Loupat je nemusíme, nejvíce vitamínů je ve slupce.
2. Poté si nachystáme mísu, ve které smícháme všechny ingredience a vytvoříme z nich hmotu.
3. Lívanečky smažíme dozlatova na pánvi nebo v lívanečníku.
TIP 1: Jablečné lívance můžeme po usmažení dochutit zakysanou smetanou.