Zažíná se nám pomalu ochlazovat, a tak brzy začne sezóna grogů, svařených vín („svařáků“) a také výborných čajů. V dnešním receptu si představíme postup přípravy pečeného hruškového čaje, který nás zahřeje a pohladí na duši. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne ji opravdu každý.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 2 – 3 hrušky
- 1 pomeranč
- 1 kousek skořice (může být i mletá)
- 2 – 3 lžíce obyčejného cukru nebo třtinového cukru
- 2 lžíce hřebíčku (celého nebo mletého)
- 1 hrnek vody
- Šťáva z 1 citronu
Postup přípravy:
1. Nejdříve hrušky důkladně opláchnete, zbavíme je slupky, rozřízneme na půl a odstraníme všechny jádřince.
2. Poté zbavíme slupky pomeranč.
3. Dále nakrájíme ovoce na malé kostičky a dáme vše na pekáč nebo do zapékací mísy. Ovoce polijeme šťávou z citronu a přidáme cukr, hřebíček a skořici.
4. Nakonec dáme pekáč do trouby a pečeme za občasného promíchání asi 50 – 60 minut.
5. Upečený čaj plníme do předem připravených uzavíratelných sklenic. Po naplnění sklenice uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme asi 6 – 8 hodin „uležet“.
6. Jakmile máme chuť na čaj, dáme si do hrnu asi 2 lžíce čaje a zalijeme jej horkou vodou. Louhujeme 6 – 8 minut.
TIP 1: To směsi čaje můžeme před pečením dát malý panák rumu. Krásně nám celou směs ovoní.