Dalamánky jsou malé bulky z bílého pečiva, které si běžně kupujeme v obchodech. Nejčastěji je poznáme podle slaného a kmínového sypání. Výborně se hodí například k šunce a sýru. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí postup přípravy výborných bramborových dalamánků, které v obchodě jen tak neseženete.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 5 – 6 vařených brambor
- 4 a půl hrnku hladké mouky (nejzdravější je celozrnná mouka)
- 3/4 hrnku vlažné vody
- 1 kostka droždí (kvasnic)
- 1 pytlík semínek (slunečnicových, lněných, chia semínek nebo jiných semínek)
- 1 lžička soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce, oloupeme je a necháme pořádně vychladnout.
2. Po vychladnutí si nachystáme větší mísu, do které brambory nastrouháme.
3. Do mísy k nastrouhaným bramborám přidáme mouku, droždí, sůl a případně semínka a vypracujeme krásné těsto.
4. Těsto necháme asi 45 minut kynout.
5. Po nakynutí si na pomoučené desce nakrájíme těsto na kousky a vytvoříme malé bochánky.
6. Bochánky dáme na plech.
7. Před pečením bochánky lehce nařízneme mokrým nožem a potřeme je slanou vodou (popř. mlékem zředěným vodou).
8. Můžeme je posypat i špetkou soli a kmínu.
9. Dalamánky pečeme v předem rozpálené troubě na 180 – 190 °C asi 15 minut než nám krásně zezlatoví.