Lahodný sýr bryndza je sice častěji spojován s haluškami než s noky, ale uvidíte, že si oblíbíte i tuto kombinaci. Domácí noky se jen rozplývají a bryndzová omáčka příjemně zasytí a zároveň si pochutnáte. Uvařte si tedy doma bramborové noky s bryndzovou omáčkou.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 30 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 1 kg brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 kelímek brynzdy (ovčí)
- 1 šalotka
- 1 smetana na vaření
- 2 lžíce másla
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Neoloupané brambory vložte do vroucí vody a nechte je vařit, dokud nezměknou. Poté je slijte a brambory oloupejte ze slupek.
2. Brambory rozmačkejte vidličkou na kaši, v té vytvořte důlek a doprostřed jí postupně rozklepněte tři vajíčka. Promíchejte a postupně přidávejte mouku, dokud se vám nepodaří vypracovat pevné, ale lehce lepivé, těsto.
3. Z těsta vytvarujte hubené válečky a ty rozkrájejte tak, aby z nich vznikly noky. Ty vkládejte do osolené vroucí vody a nechte je vařit, dokud nevyplavou. Bude to velmi rychlé.
4. Šalotku nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle. Poté přidáme bryndzu a necháme ji trochu rozpustit. Zalijeme smetanou a mícháme, aby se nám vše spojilo v chutnou omáčku. Na závěr ji osolíme a opepříme.
5. Podáváme noky zalité bryndzovou omáčkou a můžeme ozdobit i petrželkou nebo bazalkou.