Říká se, že pivo je tekutý chléb, protože oba tyto produkty jsou založeny na obilném základu pouze s tím rozdílem, že pivo se vyrábí z pšenice a ječmene a chléb z žita a pšenice. Toho využil experimentátor Láďa Hruška a ukáže nám postup přípravy výborného domácího bramborovo-pivního chleba, který v obchodě jen tak nekoupíte.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 kg hladké mouky
- 2 uvařené brambory
- 0,5 litru vlažného piva
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
Postup přípravy:
1. Nejdříve uvaříme a oloupeme brambory. Po lehkém vychladnutí je nastrouháme na jemné straně struhadla.
2. Poté si nachystáme velkou mísu, kde smícháme všechny ingredience (suroviny).
3. Vše důkladně promícháme a uhněteme těsto. Z uhněteného těsta vytvoříme bochánek, který necháme asi 1 hodinu kynout.
4. Po nakynutý bochánek ještě lépe vytvarujeme na pomoučené desce a necháme asi 30 minut opět kynout pod utěrkou.
5. Nyní si přichystáme plech popř. jinou nádobu, ve které budeme chleba péct.
6. Chléb pečeme 10 minut na 210 °C. Po 10-ti minutách snížíme na 175 °C a dopékáme 1 hodinu.