Oblíbeným jídlem Ládi Hrušky jsou langoše. Jak sám přiznává, rád si je dává na vánočních trzích ve stáncích. Nedávno nám předvedl recept, jak si vytvořit velmi dobré dietní langoše z bílého jogurtu. V dnešním receptu nám popíše přípravu opravdu chutného domácího langoše, tak jak jej dělají ve stáncích.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
- 1 kostku kvasnic (droždí)
- 1 a 3/4 hrnku vlažného mléka
- Půl lžičky cukru a soli
Postup přípravy:
1. Nejdříve ze všeho si musíme zadělat na kvásek. Nachystáme si větší, do které dáme všechno mléko, nadrobené droždí a cukr. Kvásek necháme asi 10 minut pracovat. Poté do něj přidáme mouku a sůl.
2. Důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto se nesmí lepit.
3. Jakmile budeme mít těsto vypracované, necháme jej pod utěrkou minimálně 45 minut kynout.
4. Po nakynutí můžeme vyválet těsto. Válíme asi na 1,5 – 2 cm tloušťku a tvar langoše vykrojíme například podle nějaké kulaté misky.
5. Vykrojené langoše necháme 10 – 15 minut kynout. Po nakynutí placky langoše vytaháme tak, abychom měli tenký střed a tlusté kraje.
6. Stánkaři dělají langoše ve „friťáku“ nebo v hluboké pánvi na rozpáleném oleji a náš postup bude stejný. Smažíme z obou stran dozlatova.
Nejedná se o žádný fit recept, ale je velmi chutný.
TIP 1: Langoš můžeme potřít česnekovou marinádou, posypat nastrouhaným sýrem a pokapat kečupem.