Šneci naslano se sýrem, šunkou a kořením jdou v naší domácnosti velmi oblíbené. Nedávno se babička dívala na recepty Ládi Hrušky, kde Láďa ukazoval pudinkové šneky s hrozinkami na sladko, a tak jí nedalo je vyzkoušet. Recept je to poměrně jednoduchý a oproti těmto šnekům z obchodu mnohokrát levnější.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na těsto:
- 3,5 hrnku hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
- 2 vejce (žloutky)
- Čtvrtka másla
- 1 hrnek vlažného mléka
- 3 polévkové lžíce moučkového cukru (může být i třtinový)
- 1 kostka droždí (kvasnic)
- Špetka soli
Do náplně:
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 3 polévkové lžíce cukru (může být i třtinový)
- 1 sáček vanilkového (vanilinového) cukru
- 1 sáček rozinek
- 450 ml mléka
Postup přípravy:
1. Nejdříve ze všeho si nachystáme velkou mísu, do které nasypeme mouku. Do mouky uděláme důlek, do kterého vylijeme mléko. Dále si rozklepneme vejce a oddělíme bílek od žloutku. Žloutek spolu s cukrem dáme do mouky (ne do mléka).
2. Poté si rozpustíme máslo, které půjde také do mouky. Dále si na malé kousky nalámeme droždí, které spolu se špetkou soli dáme do mléka. Nic nemícháme. Směs necháme 5 – 10 minut pracovat.
3. Po 5 – 10 minutách všechny ingredience zamícháme dohromady a vyhněteme těsto. Těsto necháme pod utěrkou alespoň hodinu kynout.
4. Jakmile nám bude těsto kynout, můžeme si připravit pudinkovo-rozinkovou náplň. Náplň uděláme velmi jednoduše. Nachystáme si hrnec, ve kterém zahřejeme mléko a dáme do něj uvařit pudink, cukry a rozinky.
5. Dále si vyválíme na tenko těsto a potřeme jej vychladlou pudinkovou náplní. Těsto srolujeme a nakrájíme je na 2 – 2,5 cm šneky.
6. Posledním krokem je pečení. Nachystáme si plech s pečícím papírem, na který šneky vyskládáme a lehce potřeme mlékem. Dáme je do rozpálené trouby na 170 °C a pečeme asi 20 minut.