Za poslední roky jsem si na langoše zvykla jako na jeden ze symbolů českých vánočních trhů. Když se procházíte po trzích, tak kromě různých vánočních dárků vidíte a cítíte z různých stánků svařené víno („svařák“) a taky pronikavou vůni česneku. Bohužel smažené langoše ve friťáku jsou velmi nezdravé, a proto přišel Láďa s receptem na domácí dietní langoše z trouby.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky (obyčejné nebo celozrnné)
- 1 kávová lžička soli
- 1 kávová lžička kypřícího prášku
- 1 menší kelímek bílého jogurtu
Na „omáčku“:
- Kečup
- Olivový olej
- Česnek
- Nastrouhaný tvrdý sýr (stačí klasická „třicítka“ Eidam nebo nějaký dietnější)
Postup přípravy dietního langoše:
1. Těsto si nachystáme tak, že smícháme bílý jogurt, špetku soli, hladkou mouku a kypřící prášek. Těsto uhněteme do hladka a vložíme na 30 – 45 minut do lednice uležet.
2. Jakmile bude těsto uleželé, vytáhneme jej a rozválíme na 0,5 – 1 cm výšku.
3. Z vyváleného těsta vykrojíme kolečka (např. skleničkou – pokud chceme mít mini langoše) nebo klasicky si je natvarujeme a dáme na pečící papír na plech.
4. Pečeme na 180 °C do zlatova asi 8 minut.
5. Na upečené langoše „namažeme“ omáčku (marinádu) z česneku, soli, kapičky olivového oleje, kečupu a posypeme sýrem.