Máte-li přebytek rajčat ze zahrádky a přemýšlíte, jak je chutně zpracovat, využijte následující recept a zkuste uvařit domácí hustou rajčatovou polévku s rukolou, kterou má, díky její sladké chuti, ráda i většina dětí.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 40 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (4 porce):
- 500 g rajčat
- 5 lžic smetany na vaření
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 l zeleninového vývaru (nebo zeleninový bujon)
- 1 hrst rukoly
- Olivový olej
- Tymián
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Rajčata dejte do hrnce a zalijte je vařící vodou. Nechte je v horské vodě stát asi minutu a poté je můžete začít loupat. Díky horké vodě by to mělo jít snadno. Rajčata poté nakrájejte na menší kousky.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno a na troše olivového oleje ji orestujte, dokud nezezlátne a nezačne vonět.
3. Do hrnce s cibulí přidejte rajčata, posolte, opepřete, přidejte trochu tymiánu a zalijte zeleninu a koření vývarem. Pokud nemáte vývar, můžete použít pouze vodu a přidat do ní zeleninový bujón.
4. Polévku nechte asi 20 minut vařit. Jakmile je polévka uvařená, odstavíme ji a necháme v ní rozpustit máslo. Poté ručním mixérem pomalu rozmixujeme polévku do hladka. Poté do ní nalijeme smetanu a lehce rozmícháme.
5. Polévku podáváme zasypanou trochou rukoly v miskách.