Kečup je hustá zelinová směs, kterou má snad každý rád. Můžeme ho konzumovat spolu s klobásami, párky, hranolky, těstovinami, v toastech, na pizze apod. Bohužel většinou kečupy v obchodech nemají tu správnou chuť a navíc jsou plné konzervantů. V dnešním receptu nám Láďa Hruška představí postup přípravy vynikajícího domácího kečupu bez konzervantů.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 11 zralých rajčat
- 5 jablek
- 4 hřebíčky
- 3 velké cibule
- 1 lžíce soli
- 1 hrnek cukru (nejzdravější je třtinový cukr)
- 1 bobkový list
- Půl lžíce skořice
- Půl hrnku octu
Postup přípravy:
1. Nejdříve si důkladně omyjeme a očistíme zeleninu. Tu poté nakrájíme na kostičky.
2. Poté omyjeme, oloupeme a zbavíme jadřinců jablka. Jablka nakrájíme stejně jako zeleninu na kostičky.
3. Úplně všechny ingredience dáme do hrnce a vaříme asi 1 hodinu a 45 minut.
4. Po uvaření směs rozmixujeme tyčovými mixerem tak, aby nám vznikla krásná kašička.
5. Po rozmixování ještě směs dáme vařit asi na 15 minut.
6. Uvařenou směs přecedíme a nalijeme do sterilizovaných sklenic.
7. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.