Domácí noky s rajčatovou omáčkou a cuketami

Domácí noky s rajčatovou omáčkou a cuketami

Noky jsou klasika, na které si pochutnává čas od času většina z nás. Vyzkoušejte si vyrobit vlastní domácí noky s rajčatovou omáčkou a cuketami, k těm kupovaným už se nikdy nebudete chtít vrátit. Díky rajčatům a cuketě budete mít pocit, jak kdybyste si vyrazili na dovolenou třeba do Říma.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 60 minut

Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):

  • 0,5 kg brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 3 velká vejce
  • 1 cuketa
  • Plechovka drcených rajčat
  • ½ cibule
  • 1 balíček mozzarelly (125 – 150 g)
  • Sůl
  • Bazalka
  • Oregano

Postup přípravy:

1. Do vroucí vody s trochou soli dejte vařit celé brambory i se slupkou. Jakmile jsou brambory uvařené, oloupeme je a rozmělníme. Ideální je propasírování, ale alternativně stačí jen rozmačkat vidličkou.

2. Ve velké mísy propasírované brambory smícháme se 3 vejci a přidáme asi 100 g mouky. Vše dohromady hněteme a postupně přidáváme další mouku, dokud nebude těsto kompaktní.

3. Těsto rozdělíme na menší bochánky, ze kterých vytvoříme válečky a ty poté nožem nakrájíme tak, aby vznikly přiměřeně velké noky.

4. Noky nasypeme do osolené vroucí vody a necháme je vařit, dokud nevyplavou.

5. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a dáme ji s trochou oleje do pánve. Jakmile je cibulka osmažená, přidáme na kousky nakrájenou cuketu a vše zalijeme plechovkou drcených rajčat.

6. Omáčku necháme chvíli probublat, mezitím ji dochutíme. Ideální je trocha soli, bazalky a oregana.

7. Do pekáčku nasypeme uvařené noky, zalijeme je rajčatovou omáčkou a poklademe je plátky mozzarelly. Můžeme přidat i parmazán.

8. Vložíme noky do trouby na 200 °C asi na 10 minut, dokud se mozzarella nerozpustí.

9. Podáváme s čerstvými lístky bazalky.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.