Noky jsou klasika, na které si pochutnává čas od času většina z nás. Vyzkoušejte si vyrobit vlastní domácí noky s rajčatovou omáčkou a cuketami, k těm kupovaným už se nikdy nebudete chtít vrátit. Díky rajčatům a cuketě budete mít pocit, jak kdybyste si vyrazili na dovolenou třeba do Říma.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 60 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 0,5 kg brambor
- 150 g hladké mouky
- 3 velká vejce
- 1 cuketa
- Plechovka drcených rajčat
- ½ cibule
- 1 balíček mozzarelly (125 – 150 g)
- Sůl
- Bazalka
- Oregano
Postup přípravy:
1. Do vroucí vody s trochou soli dejte vařit celé brambory i se slupkou. Jakmile jsou brambory uvařené, oloupeme je a rozmělníme. Ideální je propasírování, ale alternativně stačí jen rozmačkat vidličkou.
2. Ve velké mísy propasírované brambory smícháme se 3 vejci a přidáme asi 100 g mouky. Vše dohromady hněteme a postupně přidáváme další mouku, dokud nebude těsto kompaktní.
3. Těsto rozdělíme na menší bochánky, ze kterých vytvoříme válečky a ty poté nožem nakrájíme tak, aby vznikly přiměřeně velké noky.
4. Noky nasypeme do osolené vroucí vody a necháme je vařit, dokud nevyplavou.
5. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli a dáme ji s trochou oleje do pánve. Jakmile je cibulka osmažená, přidáme na kousky nakrájenou cuketu a vše zalijeme plechovkou drcených rajčat.
6. Omáčku necháme chvíli probublat, mezitím ji dochutíme. Ideální je trocha soli, bazalky a oregana.
7. Do pekáčku nasypeme uvařené noky, zalijeme je rajčatovou omáčkou a poklademe je plátky mozzarelly. Můžeme přidat i parmazán.
8. Vložíme noky do trouby na 200 °C asi na 10 minut, dokud se mozzarella nerozpustí.
9. Podáváme s čerstvými lístky bazalky.