Tavené sýry jsou oblíbenou pochoutkou namazanou na chleba, rohlíky, bulky a bagety. V další ze sérii receptů Ládi Hrušky, vám představím recept na výborný domácí tavený sýr („taveňák“), který bude zcela bez chemie. Jeho příprava zabere pár minut a navíc minimálně 4x ušetříte. Navíc si jej budete moci dochutit přesně podle sebe.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Vanička tvarohu
- Lžička jedlé sody
- Malý kousek másla (asi centimetrový plátek)
- Dle chuti (bylinky, česnek, šunku, nivu, papriku apod.)
- Sůl
Postup přípravy:
1. Nejdříve si vyklopíme do misky tvaroh. Rozmačkáme jej vidličkou a poté lehce osolíme.
2. Dále přidáme kávovou lžičku jedlé sody a důkladně promícháme.
3. Po promíchání necháme asi 15 – 20 minut uležet.
4. Po uležení si rozpustíme plátek másla a důkladně jej zamícháme do tvarohu. Poté můžeme přidat dle chuti například kuřecí šunku. Nejraději mám „taveňák“ se šunkou nakrájenou na mini kostičky.
5. Jakmile zamícháme do tvarohu máslo a šunku, necháme „taveňák“ vychladit a uležet v lednici.