Rajská omáčka patří v českých domácnostech mezi oblíbená jídla, ale její příprava je velmi zdlouhavá a v dnešní uspěchané době chceme všechno rychle. Proto se amatérský kuchař Láďa Hruška nám rozhodl ukázat recept na velmi rychlou rajskou omáčku, kterou zvládneme uvařit zhruba za 10 – 15 minut. Hodí se například k vařeným těstovinám.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 litr rajčatové šťávy (popř. džusu)
- 1 větší cibule
- 2 zeleninové bujóny
- Hotová jíška (popř. rozmíchaná 1 lžíce mouky s vodou)
- 6 kávových lžiček cukru (obyčejného nebo třtinového)
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- Malý kousek másla
- Špetka skořice
- Sůl
Příloha: Těstoviny
Postup přípravy:
1. Nejdříve si oloupeme a najemno nakrájíme cibulku. Poté si nachystáme větší hrnec, ve kterém ji s kouskem másla necháme zesklovatět. Dále přidáme 6 lžiček cukru, bobkové listy, nové koření a špetku skořice.
2. Jakmile cukr zkaramelizuje, přidáme do hrnce ještě 2 zeleninové bujóny a zalijeme rajčatovou šťávou.
3. „Omáčku“ přivedeme k varu. Jakmile bude omáčka vřít, zahustíme ji hotovou jíškou (popř. rozmíchanou 1 lžičkou mouky s vodou) a vaříme 5 – 7 minut. Dosolíme dle chuti.
4. Posledním krokem je přecezení omáčky přes síto.
5. A můžeme podávat například k vařeným těstovinám.