Francouzské slané koláče jsou perfektní svačinou, kterou můžete servírovat návštěvám nebo na rodinných setkáních. Je snadné je připravit, výborně chutnají a dá se do nich přidat cokoliv. Zkuste si dnes připravit francouzský slaný koláč se třemi druhy sýra, ale nemusíte bát ani experimentů a vyzkoušet do koláče přidat něco jiného.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 50 minut + 1 hodina na odležení těsta
Jaké ingredience budeme potřebovat (1 koláč):
- 200 g hladké mouky
- 1 žloutek
- 100 g másla
- 100 g mozzarelly
- 100 g goudy
- 5 vejcí
- 50 g nivy (nebo jiného modrého sýra)
- 1 balíček anglické slaniny
- 250 ml smetany na vaření
- 2 mrkve
- Čerstvá bazalka
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
1. Z mouky, žloutku, másla a špetky soli vypracujeme nelepivé těsto. V případě potřeby můžeme přidat trochu oleje nebo vody. Těsto necháme v lednici odpočinout přibližně hodinu.
2. Poté těsto rozválíme na tenký plát, kterým vyplníme moukou vysypanou formu na koláč.
3. Všechny sýra nastrouháme do mísy, zalijeme smetanou, přidáme nakrájenou slaninu a mrkev nasekanou na malé kousky. Dovnitř vmícháme také bazalku a trochu opepříme.
4. Směs vlijeme do těsta ve formě a dáme péct přibližně na 40 minut do trouby rozpálené na 180 °C.
5. Koláč podáváme k svačině nebo jako lehkou večeři.