Hrách setý neboli hrášek je oblíbenou luštěninovou zeleninou, jehož chutné plody jsou plné vitamínů (především B), draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a dalších minerálních látek. V dnešním receptu si ukážeme postup přípravy výborné hráškové polévky s osmaženými krutony z výhradně domácích surovin. Příprava je velmi jednoduchá.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 500 gramů mraženého hrášku
- 2 – 3 menší brambory
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 litru výborného vývaru z kostí (popř. 1 litr zeleninového vývaru z bujónu/vegety)
- 2 – 3 lžíce sádla
- Pepř
- Sůl
- Kousek chleba na krutony
Postup přípravy:
1. Nejdříve si očistíme cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky.
2. Poté si nachystáme větší hrnec, ve kterém na sádle dozlatova orestujeme cibulku. K orestované cibulce přidáme na plátky nakrájený česnek a krátce jej osmažíme.
3. K hrášku a cibuli přidáme hrášek, nakrájené brambory na malé kostičky, vývar a dle chuti osolíme a opepříme.
4. Vaříme zhruba 15 – 20 minut než nám brambory změknou.
5. Poté tyčovým (ponorným) mixerem suroviny v polévce rozmixujeme.
6. Nakonec si na kapce olivového oleje popř. sádle dozlatova osmahneme chlebové krutonky.
7. A můžeme podávat.
TIP 1: Polévku můžeme kromě krutonů dozdobit také lžící zakysané smetany.