Boom zelených potravin zasáhl i nás. Stále více lidí sahá po tabletách chlorelly, plodech goji (neboli kustovnice čínské), chia semínkách nebo pije nápoj z mladého ječmene. Proč? Co je na těchto potravinách tak zázračného? Jsou výživově hodnotné. Obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů, enzymů a také minerálních látek.
V běžném životě nás ničí stres, nezdravý způsob stravování a života. Standardní strava většinou není příliš bohatá na uvedené látky, proto mohou našemu tělu chybět. Užívání zelených potravin je jednou z cest, jak je doplnit a posilnit si imunitu. Pěstují se čistě přírodními způsoby bez zásahů chemie. Jaké zelené potraviny známe?
Chlorella, řasa plná bílkovin
První z nich je chlorella. Jedná se o zelenou řasu obsahující velké množství vitamínů a minerálů. Pochází ze sladkých vod Austrálie a Asie. Najdeme v také cca 58 % bílkovin, které jsou velice dobře stravitelné. Tvoří proto vynikající doplněk stravy vegetariánů, které takto mohou snadno získat bílkoviny vyskytující se v mase. Vysoký obsah chlorofylu pomáhá vylepšovat krevní obraz. Zároveň je zelené listové barvivo účinným bojovníkem proti infekcím a zánětům, urychluje hojení ran. Podporuje regeneraci, působí v těle zásadotvorně, protože většina současné stravy je kyselinotvorná (maso, polotovary apod.) a často trpíme překyselením žaludku. Chlorella mu umí zabránit, nastoluje rovnováhu v trávení.
Ječmenný nápoj plný minerálů
Velmi ceněný je z hlediska výživových hodnot zelený ječmen. K jeho sklizni dochází ve velmi raném stadiu, kdy jsou rostliny ječmene sytě zelené. V tomto období obsahuje nejvíce živin. Jeho pěstování podléhá velice přísným podmínkám, například se naprosto zapovídá použití jakýchkoli pesticidů. Proti standardním obilovinám používaným pro pekárenskou výrobu má mnohem vyšší obsah stopových prvků a minerálů, například draslíku (množství je až pětadvacetinásobkem toho, které se běžně vyskytuje v pšenici) nebo vápníku (zde může hodnota dosáhnout až 37 násobku). Stejně tak je zde mnohem více železa nebo hořčíku. Kromě toho je zelený ječmen plný vlákniny a enzymů. Vláknina pomáhá čistit trávicí systém, enzymy podporují metabolismus a mají pozitivní vliv na imunitu. Z ječmene se dělá prášek a pije se s něj připravený nápoj.
Povzbuzující plody guarany
Výborná je také guarana, strom Paulinie nápojné původem z Venezuely a severu Brazílie. Slouží jako pomocník při trávení, průjmu a zácpách, účinně odbourává volné radikály v těle, je prevencí rakoviny, zároveň má velmi pozitivní vliv na psychiku. Vyznačuje se povzbuzujícími účinky, ženám tlumí menstruační bolesti.
Goja, velké léčivé šípky
Podobný klenotem mezi potravinami jsou i goji, plody kustovnice čínské. Podobají se šípku a sušené vypadají jako velké červené borůvky. Jejich působení je velmi univerzální, čistí játra a ledviny, posilují imunitu, působí proti astmatu a alergiím, tlumí kožní onemocnění. V čínské tradiční medicíně jde o nezastupitelný lék.
Energie skrytá v chia semínkách
Chia semínka, plody velmi vzácné rostliny Šalvěje hispánské rostoucí v Latinské a Střední Americe, byly pro zdejší Indiány velmi důležitou potravinou, a dnes ji umíme ocenit i my. Jsou výbornou zásobárnou energie, obsahují sacharidy, vlákninu i tuky. Díky vláknině, která na sebe váže vodu, dokážou zvětšit objem až dvanáctinásobně a na krátkou dobu poslouží i jako náhražka stravy.
Zázrak jménem borůvky
Ovšem jednu ze zázračných potravin máme na dosah i my. Jedná se o borůvky. Mají obrovské množství vitamínu C, čistí organismus, pomáhají hubnout, prospívají krevnímu oběhu, působí protizánětlivě, jsou nezbytné při cukrovce. A přitom si je můžete nasbírat v lese a nemusíte za ně nic platit!