Mrkev je velmi oblíbenou zeleninou, protože je plná vitamínu A. V léčitelství se používá například k léčbě šerosleposti. V dnešním receptu nám představí gurmánský experimentátor Láďa Hruška postup přípravy polévky z pečené mrkve, kterou jste zcela jistě ještě neochutnali. Polévka je levná a hlavně zdravá.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 velké mrkve
- 1 střední cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- Vývar popř. bujón
- 1 – 2 lžíce zakysané smetany
- Starý chleba (na krutony)
Postup přípravy:
1. Nejdříve si očistíme cibuli, mrkve, česnek a rozřízneme je na polovinu.
2. Poté je vyskládáme na pečící papír na plechu a lehce poprášíme cukrem.
3. Pečeme v troubě při 200 °C asi 20 minut.
4. Mezitím si připravíme (ohřejeme) v hrnci vývar a opečenou zeleninu do něj vložíme.
5. Povaříme asi 5 minut.
6. Po povaření přidáme do vývaru se zeleninou trochu zakysané smetany a tyčovým mixerem vše rozmixujeme.
7. Polévka by měla být krémová. Pokud by byla hustá, rozředíme ji vývarem.
8. Před podáváním dochutíme solí, pepřem popřípadě trochou cukru.
TIP 1: Podáváme například s krutony.