Krémová sýrová polévka

Krémová sýrová polévka

Sýrová polévka sice nepatří mezi ty nejtypičtější, ale uvidíte, že jakmile se jednou odhodláte ji vyzkoušet, už se jí nebudete chtít vzdát. Zasytí, navodí příjemnou atmosféru a budete z ní zkrátka mít dobrý pocit jako z jakéhokoliv jiného opravdu poctivého jídla. Vyzkoušet ji navíc můžete s topinkami nebo chlebem ve vajíčku.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 30 minut

Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):

  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • 200 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda)
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 3 lžíce másla
  • Majoránka
  • Sůl
  • Pepř
  • Olivový olej

Postup přípravy:

1. Nakrájíme na drobné kousky cibuli, brambory a mrkev. Cibule poté na troše oleje restujeme, dokud nezezlátne. Vzápětí k ní přidáme i ostatní zeleninu a zalijeme směs vývarem. Pokud nemáme vývar, můžeme použít i vodu a dodat zeleninový bujon.

2. Chvíli vaříme zeleninu a jakmile změkne, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka.

3. Přidáme do polévky smetanu a počkáme, než začne opět bublat. Poté do ní postupně přidáváme nastrouhaný sýr. Je potřeba polévku míchat, aby se sýr nesrazil.

4. Polévku odstavíme, dochutíme majoránkou, solí a pepřem.

5. Podáváme polévku s trochou másla a nastrouhaného sýra na vrchu.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.