Máte přebytek kopru a koprová omáčka už vám leze i ušima? Zkuste kulajdu. Chuť a vůně lesních hub a kopru je prostě neodolatelná.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 45 minut
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 – 6 porcí):
- 2 polévkové lžíce másla
- 1 velká cibule
- 5 brambor
- 40 g sušených lesních hub
- 1 l vývaru
- 750 ml vody
- Sůl
- 2 bobkové listy
- 7 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- Ocet
- Kelímek smetany ke šlehání
- 2 polévkové lžíce kopru
Postup přípravy:
1. Sušené houby zalijeme horkou vodou, aby nebyly v polévce tvrdé. Vodu poté nevyléváme, budeme ji ještě potřebovat.
2. Brambory oškrábeme a nakrájíme na drobnější kostky.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
4. Ve velkém hrnci zpěníme na másle nakrájenou cibuli. Přihodíme brambory, přidáme namočené houby i s vodou a přilijeme 1 litr vody a 750 ml vývaru pro lepší chuť.
5. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř i kmín.
6. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor.
7. Z polévky vytáhneme bobkové listy, nové koření a pepř, pokud to zvládneme.
8. Vlijeme kelímek smetany ke šlehání a promícháme.
9. Kopr nasekáme a vsypeme do polévky, krátce povaříme.
10. Dochutíme octem.