Kulajda

Kulajda

Máte přebytek kopru a koprová omáčka už vám leze i ušima? Zkuste kulajdu. Chuť a vůně lesních hub a kopru je prostě neodolatelná.

Pojďme se na tento recept podívat.

Doba přípravy: 45 minut

Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 – 6 porcí):

  • 2 polévkové lžíce másla
  • 1 velká cibule
  • 5 brambor
  • 40 g sušených lesních hub
  • 1 l vývaru
  • 750 ml vody
  • Sůl
  • 2 bobkové listy
  • 7 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu
  • Ocet
  • Kelímek smetany ke šlehání
  • 2 polévkové lžíce kopru

Postup přípravy:

1. Sušené houby zalijeme horkou vodou, aby nebyly v polévce tvrdé. Vodu poté nevyléváme, budeme ji ještě potřebovat.

2. Brambory oškrábeme a nakrájíme na drobnější kostky.

3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

4. Ve velkém hrnci zpěníme na másle nakrájenou cibuli. Přihodíme brambory, přidáme namočené houby i s vodou a přilijeme 1 litr vody a 750 ml vývaru pro lepší chuť.

5. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř i kmín.

6. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor.

7. Z polévky vytáhneme bobkové listy, nové koření a pepř, pokud to zvládneme.

8. Vlijeme kelímek smetany ke šlehání a promícháme.

9. Kopr nasekáme a vsypeme do polévky, krátce povaříme.

10. Dochutíme octem.

Podpořte prosím náš článek lajkem, sdílením nebo komentářem, děkujeme.