Karbanátky jsou v českých domácnostech velmi oblíbeným jídlem. Tradiční (nejobvyklejší) karbanátky se dělají v různých poměrech z pomletého vepřového a hovězího masa. V následujícím receptu vám ukážu recept na karbanátky z kuřecího masa se zeleninou a trochou sýru s bramborovou kaší, po kterých se můžou všichni utlouct.
Pojďme se na tento recept podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
Na směs:
- 400 gramů kuřecích prsíček
- 100 gramů sýru (stačí klasický Eidam nebo Gouda)
- 75 gramů mrkve
- 75 gramů cukety (popř. květáku)
- 4 – 5 stroužků česneku
- Trochu nasekané petrželky
- 2 – 3 lžičky koření (např. grilovacího)
- Sůl, pepř a lžičku solamylu (popř. bramborového škrobu)
Na obalení:
- 1 vejce
- Hladká mouka
- Strouhanka
Příloha: Bramborová kaše
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nechystáme mlýnek na maso, ve kterém si pomeleme kuřecí prsíčka a nastrouháme si zeleninu a sýr. Na zeleninu můžeme použít buď klasické struhadlo, nebo ji hodíme do kuchyňského robota. Poté si vytáhneme velkou mísu, do které dáme namletá prsíčka a nastrouhanou zeleninu se sýrem.
2. Dále přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a ostatní ingredience.
3. Směs důkladně promícháme, aby se nám chuti krásně spojili.
4. Mísu dáme na chvíli do lednice uležet.
5. Obvykle tuto směs nachystám ráno, aby ležela alespoň 2 – 3 hodiny před smažením v lednici.
6. Po uležení si natvarujeme karbanátky, které si obalíme v mouce, ve vajíčku a ve strouhance.
7. A smažíme na rozpáleném oleji.