Chtěli byste se skrze své chuťové pohárky vypravit někam za exotikou? Vyzkoušejte lahodný cizrnový hummus z Blízkého východu, ze kterého na vás přímo dýchne atmosféra tureckých bazarů a pouštních oblastí. Namažte si ho na chleba nebo si do něj namáčejte kousky mrkve.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 60 minut (+ namočení cizrny přes noc)
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- • 500 g cizrny
- • 3 lžíce pasty tahini
- • 100 ml olivového oleje
- • 2 stroužky česneku
- • Hrst pražených piniových semínek
- • 2 lžíce citronové šťávy
- • Lžička jedlé sody
- • Kmín
- • Červená paprika
- • Sůl
Postup přípravy:
1. Cizrnu na noc ponořte do vody a přidejte lžičku jedlé sody. Cizrnu nechte máčet celou noc.
2. Ráno cizrnu přelejte do čerstvé vody, osolte ji a přiveďte ji k varu. Nechtě ji vařit alespoň hodinu do změknutí.
3. Uvařeno cizrnu, olivový olej, citronovou šťávu, nastrouhaný česnek a pastu tahini vložte do mixéru a dohladka rozmixujte.
4. Hummus dochuťte solí, kmínem a červenou paprikou, znovu promixujte.
5. Hotový hummus ozdobte piniovými semínky a můžete přidat i jiné bylinky. Ideálně podávejte jako přílohu k masu, jako pomazánku na chleba nebo jako dip pro namáčení kousků mrkve nebo krekrů.