Bramborová kaše stejně jako vařené brambory nebo také rýže patří mezi nejzákladnější přílohy, které můžeme k masným i bezmasým pokrmům podávat. V tomto receptu vám představím jednoduchý návod, jak si udělat výbornou bramborovou kaši (pyré) bez jakýkoliv hrudek.
Příprava bramborové kaše je velmi jednoduchá.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 0,5 kg brambor
- 150 – 200 ml mléka
- Máslo
- Sůl
- Mletý kmín
Postup přípravy:
1. Nejdříve si oloupeme brambory, nakrájíme na malé kousky a důkladně je propláchneme.
2. Můžeme je propláchnout i vícekrát, abychom z nich dostali co nejvíce škrobu. Čím menší kousky brambor budeme mít, tím kratší dobu budeme brambory vařit.
3. Poté brambory dáme do hrnce s osolenou a okmínovanou vodou a vaříme 10 – 20 minut. Dle kousků brambor. Brambory budou uvařené, jakmile se budou při napíchnutí na vidličku rozpadat. Raději je vařte déle.
4. Až budou brambory uvařené, slijeme z nich vodu a připravíme si ohřáté mléko.
5. Abychom měli krásnou kaši bez hrudek, použijeme ruční šlehač, kterým brambory postupně rozmělníme. Když budou brambory trochu rozmělněné, začneme k nim za stálého šlehání přilívat ohřáté mléko (asi 150 – 200 ml) a vyšleháme krásnou kašičku bez hrudek. Nakonec přidáme asi 1/5 másla, dosolíme a šlehačem „zamícháme“.
6. A můžeme podávat.
TIP 1: Kaši můžeme vylepšit přidáním nasekané pažitky, bylinek, orestované cibulky apod.