Opilé kuře je recept, který zcela jistě znají vaše babičky a prababičky. Jedná se o kuře, které je velmi navoněné pivem. Recept by snad upadl v zapomnění, kdyby na něj Láďa Hruška nedávno neupozornil. Tento pokrm můžeme připravovat dle starého postupu v troubě nebo také na grilu.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- Celé kuře
- Plechovka piva
Na marinándu (nálev):
- 3 polévkové lžíce oleje
- Sůl
- 2 – 3 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce chilli omáčky
- 3 polévkové lžíce sójové omáčky
- 1 kávová lžička chilli koření
- 4 – 6 stroužků česneku
- 1 polévková lžíce vinného octu
Postup přípravy:
Postup přípravy opilého kuřete je velmi jednoduchá.
1. Nejdříve si vezmeme kuře, vyčistíme jeho dutinu a důkladně jej opláchneme.
2. Dalším krokem je příprava marinády (nálevu). Marinádu můžeme použít vlastní nebo směs z oleje, soli, medu, chilli omáčky, sójové omáčky, chilli koření, prolisovaného česneku a vinného octu.
3. Marináda má sladko kyselo štiplavou chuť.
4. Kuře v marinádě naložíme a necháme alespoň 1 hodinu marinovat. Čím déle, tím lépe.
5. Poté si nachystáme plechovku piva, ze kterého trochu piva odebereme (můžeme jej vypít nebo s ním kuře polijeme) a uděláme do horní části mnoho děr. Dále si nachystáme plech na pečení, popř. rošt grilu (pokud budeme dělat opilé kuře na grilu), kde plechovku položíme a kuře na plechovku posadíme.
6. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme na 180 °C asi 35 – 40 minut.