Toto ovoce rozhodně není nutné nikomu připomínat, jelikož ho každý zná. Nejvíce je podobné malinám, ale na rozdíl od nich mají ostružiny mnohem tmavší barvu. Můžeme se s nimi setkat třeba v lese, stejně jako na pultech obchodů, nebo v našich zahrádkách. Jejich využití mlže být více než rozsáhlé. Ideální je konzumovat je jenom tak samostatně, ideálně čerstvé. Své uplatnění však mohou najít i v kuchyni, třeba v různých ovocných salátech a mísách. Problémem určitě není ani tepelná úprava, kdy z nich můžeme vytvořit sladkou omáčku, nebo přímo dezert. Oblíbené jsou například ostružinové koláče, dorty, buchty, čaje, likéry apod. Nejoblíbenější je asi ostružinový koláč s pudinkem.
Co vše ostružiny dodají našemu tělu?
Je toho více než dost, co konkrétní ostružiny mohou obsahovat. Pokud se zaměříme na jejich čerstvou formu, jsou to třeba vitamíny. Největší zastoupení má v ovoci vitamin B, stejně jako potěší také vysoký obsah vitaminu C. Tím ale obsah prospěšných látek nekončí. Ostružiny potěší také tím, že nabídnou také kyselinu listovou, stejně jako třeba karoten, draslík, hořčík, ale i vápník nebo železo. Poměrně specifickými látkami jsou poté takzvané bioflavonoidy. Pokud jich chceme do těla dostat co nejvíce, měli bychom se primárně zaměřit na konzumaci takových ostružin, které jsou co nejtmavší.
Jak nám toto ovoce pomůže v našem životě?
Všechny látky v nich obsažené mají určitý význam. Ten se následně pozitivně podepíše na zdraví našeho těla. Díky svému složení tak můžeme říci, že se hodí například při hubnutí. Stejně tak jsou ideálním ovocem při nemoci. Nejenom, že dokážou dobře bojovat proti chřipce nebo angíně, ale celkově také velmi dobře posilují i naši obranyschopnost. Zapomenout nesmíme ani na kožní problémy, které souvisí s tím, že jim můžeme nejenom předcházet, ale lze je také poměrně dobře léčit – třeba i odvarem z listů. Stejně tak nás ostružiny mohou zbavit i nepříjemných bolestí v krku. Stačí je jenom jíst, nebo pít jejich odvar.