V rámci konzumace různé stravy se můžeme setkat s celou řadou pojmů, u kterých nutně nemusíme přesně vědět, co konkrétně znamenají. Ideálním příkladem jsou antioxidanty a oxidanty. Obě skupiny těchto látek patří mezi pozitivní pro naše tělo, ale každá z nich má v tomto směru jiný účinek, proto bychom měli dbát na přísun obou.
Nejlépe tak, že zvolíme zdravý jídelníček sestavený odborníkem, díky kterému bude mít tělo dostatek obou. Pojďme se tedy podívat na to, co vlastně dokážou a proč je v potravinách konzumovat.
Oxidanty
Jedná se o látky, které primárně dokážou výrazně podporovat náš imunitní systém. To pro naše tělo znamená jediné, a to fakt, že je odolnější proti celé řadě nemocí.
Jakmile jich totiž zkonzumujeme větší množství, ihned začínají zabíjet různé mikroby a jiné bakterie, které mohou v našem těle způsobovat problémy a komplikace.
Ideální třeba ve chvíli, kdy konzumujeme i prášky na hubnutí, jelikož chceme zhubnout a tak je naším cílem i to, aby tělo fungovalo bez problémů a my se tak cítili skvěle.
Na druhou stravu mohou mít mi několik negativ z hlediska různých vedlejších účinků, zvláště pokud na ně tělo není dostatečně připraveno. Z dlouhodobého hlediska jsou ale volbou skutečně dobrou a skutečně správnou.
Antioxidanty
Dalo by se říci, že antioxidanty mají přesně opačnou úlohu, jelikož se snaží mnohé buňky bránit. To ale neznamená, že by byly špatné. Právě naopak. Antioxidanty se totiž snaží chránit buňky před napadáním různými škodlivými látkami, různými toxiny a dalšími prvky, které by znamenaly výraznou oxidaci v našem těle. Například i proto je obsahuje každý dietní jídelníček, který pomůže naše tělo na samotném začátku vyčistit od všeho škodlivého a následně ho brání i nadále. Abychom byly však v tomto směru skutečně konkrétní, je vždy třeba, abychom konzumovali ideálně podobné množství jak oxidantů, tak i antioxidantů.