Pražma sice není nejobvyklejším druhem ryby, na který narazíte na českých stolech, ale pokud ji seženete a dobře připravíte, uvidíte, že vás okouzlí svým středomořským šarmem a budete se snažit připravovat ji co nejčastěji. Vyzkoušejte doma přípravu pečené pražmy s bramborem.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 30 minut + minimálně 3 hodiny marinování
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):
- 2 středně velké pražmy
- 8 brambor
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- Tymián
- Sůl
- Kmín
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Ryby omyjeme, očistíme a odstraníme šupiny. Pokud jsou v rybě ještě ledviny, pomocí lžičky je vyškrábeme ven, aby nezkazily chuť masa. Poté ryby rozřízneme podél břicha, a ještě příčnými řezy na obou stranách boků.
2. Zevnitř rybu posolíme, vložíme několik snítek tymiánu do břicha a přidáme plátek bio citronu. Česnek nastrouháme a potřeme s ním zvenku rybu.
3. Zvenku rybu potřeme směsí soli, olivového oleje a tymiánu. Takto namarinovanou rybu necháme v chladu marinovat alespoň 3 hodiny, klidně ale přes celou noc.
4. Brambory okrájíme a omyjeme. Nakrájíme je na malé kousky a dáme vařit do osolené vody s kmínem, dokud nezměknou.
5. Cibuli nakrájíme nadrobno, poklademe na dno pekáčku, zakapeme olivovým olej a posolíme. Na cibule položíme pražmy a dáme péct do trouby rozpálené na 180 °C přibližně na 25 minut.
6. Hotové ryby podáváme s bramborem.