Jedna z nejoblíbenějších pochoutek, kterou bude milovat celá rodina, jsou špízy. A ať už si užíváte teplých večerů a budete grilovat, nebo si je jen upečete v troubě uvidíte, že taková večeře bude výjimečná a příjemně vás vytrhne ze stereotypu. K pečeným nebo grilovaným špízům si můžete dát chléb, upéct si brambory v alobalu nebo si uvařit kaši.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 35 minut + 4 – 5 hodin marinování
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 500 g vepřové panenky
- 2 velké papriky (jakékoliv barvy)
- 2 velké cibule
- 300 g žampionů
- 1 cuketa
- Rozmarýn
- Tymián
- Pepř
- Sůl
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Vepřovou panenku omyjeme a okrájíme z ní přebytečné blány. Nakrájíme maso na kousky tak, aby se dalo dobře napichovat na špejle. Maso dáme do misky, zalijeme olivovým olejem, posolíme, popepříme a přidáme několik snítek rozmarýnu a tymiánu. Necháme v lednici marinovat alespoň čtyři hodiny.
2. Papriky, cibule, cuketu a žampiony omyjeme, nakrájíme na kostičky nebo kolečka a vše si připravíme na stůl, kde budeme špízy připravovat.
3. Na špejli napichujeme postupně maso a zeleninu. Snažíme se vše střídat tak, aby nám to dobře vyšlo.
4. Špízy poklademe na plech s pečícím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 180 °C, případě poklademe na rozpálený gril. Necháme špízy péct, nebo grilovat, dokud nebude maso hotové i uvnitř a zelenina měkká. Bude to trvat přibližně 20 – 25 minut, na grilu kratší dobu.
5. Špízy podáváme spolu s bylinkovým dipem a opékanými brambory nebo jinou přílohou.