Svařák respektive svařené víno s kořením a citronem patří mezi nejoblíbenější horké nápoje v zimním období. A kdy jindy bychom si jej měli uvařit než teď, když jsou „konečně“ mrazy. Na následujících řádcích vám amatérský kuchař Láďa Hruška představí jednoduchý postup přípravy (recept) pravého tradičního staročeského svařáku.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 1 l červeného vína
- 1 pomeranč
- 1 citron
- Cca 1 hrnek cukru (obyčejného nebo třtinového)
- Koření do svařeného vína (badyán, hřebíček, skořice)
- 100 ml vody (asi půl hrnku)
Postup přípravy:
1. Nejdříve si nachystáme větší hrnec, ve kterém necháme zkaramelizovat cukr.
2. Poté k cukru přilijeme asi půl hrnku vody.
3. Doplníme kořením, čerstvou citronovou a pomerančovou kůrou (popř. plátky těchto citrusů) a necháme povařit.
4. Po chvíli přilijeme víno a necháme svařák „na ohni“.
5. Těsně před vařením svařák odstavíme.
6. A můžeme podávat.