Pečená kachna sice nepatří mezi nejzdravější jídla, ale patří mezi klasická jídla, která se ke slavnostním příležitostem zkrátka hodí. Vylepšete vaši obvyklou kachnu a tentokrát si připravte křehkou přes noc pečenou kachnu se zelím.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 13 hodin
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 4 porce):
- 1 celá kachna
- 150 ml medu
- 1 menší hlávkové zelí
- 1 cibuli
- 4 lžičky kmínu
- Ocet
- Cukr krupice
- Sůl
- Pepř
- Olej
Postup přípravy:
1. Kachnu omyjeme a osušíme. Ze všech stran ji potřeme solí a posypeme kmínem.
2. Takto připravenou kachnu vložíme do pekáčku a podlijeme 0,5 dl vody. Rozehřejeme si troubu na 90 °C a necháme kachnu péct přibližně 7 hodin.
3. Poté kachnu zkontrolujte, zvyšte teplotu na 120 ° C a můžete péct ještě dalších 5 hodin. Poté kachnu potřete medem a vložte ji zpět do trouby, kdy ji nechte, dokud nezezlátne.
4. Mezitím si můžete připravit zelí. Oloupejte ho, vykrájejte z něj tvrdou dužinu a nakrájejte ho na plátky. Cibuli nakrájejte také nadrobno.
5. Cibuli restujeme v hrnci na oleji. Jakmile je osmažená dozlatova, přidáme do hrnce zelí, osolíme, trochu podlijeme a necháme zelí dusit, přibližně 15 – 20 minut.
6. Jakmile je zelí hotové, dochutíme ho octem a cukrem.
7. Kachnu podáváme se zelím a bramborovým knedlíkem.