Rajče neboli rajské jablko je velmi oblíbená zelenina, která kromě velkého množství vitamínu C a beta-karotenu obsahuje také vitamín B, chrom a draslík. V dnešním receptu nám experimentátor a amatérský kuchař Láďa Hruška představí postup přípravy džemu z rajských jablíček. Recept je velmi jednoduchý a měl by ho zvládnout opravdu každý.
Pojďme se na recept Ládi Hrušky podívat.
Jaké ingredience budeme potřebovat:
- 3 kg zralých rajčat
- 1 kg cukru (nejzdravější je třtinový cukr)
- Půl hrnku rumu
- 3 sáčky prostředku na želírování
- 2 sáčky vanilkového (vanilinového) cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové
Postup přípravy:
1. Nejdříve si důkladně omyjeme rajčata a nakrájíme je.
2. Po nakrájení je dáme do hrnce vařit. Rajčata musíme rozvařit.
3. Rozvařená rajčata rozmixujeme pomocí tyčového mixeru.
4. Rozmixovanou rajčatovou hmotu přecedíme od semínek a slupek a vaříme celkem 90 minut. Po 60-ti minutách směs dochutíme obyčejným a vanilkovým cukrem.
5. Jakmile se nám bude blížit 90-tá minuta, přidáme do směsi kyselinu citronovou a půl hrnku rumu. Vše důkladně zamícháme a vypneme vařič.
6. Po vypnutí vařiče do směsi přidáme prostředek na želírování a důkladně promícháme.
7. Takto připravenou horkou směs dáme do sterilizovaných sklenic. Sklenice důkladně uzavřeme a necháme vychladnout dnem vzhůru.