Zatímco ve středomořských státech je téměř tradicí konzumovat ryby, u nás je stále velké množství obyvatel, kteří do svého jídelníčku rybu nezařazují. To je samozřejmě poměrně velká chyba, jelikož ryby by rozhodně neměly v našich pokrmech chybět. Dnes můžeme nabídku ryb rozdělit do dvou hlavních skupin.
Můžeme konzumovat buď ryby sladkovodní, stejně jako můžeme konzumovat i rybí maso z mořských ryb. Obě varianty mají něco do sebe a tak je nejlepší volbou jejich kombinace. Navíc u obou možností potěší široký výběr variant, ze kterých si můžeme vybrat takovou, která nám nejvíce vyhovuje.
Co patří mezi nejoblíbenější rybí maso?
Podívejme se také na to, jaké rybí maso je konkrétně to nejoblíbenější, se kterým se u nás můžeme setkat. Začneme-li sladkovodními rybami, nesmíme zapomenout třeba ne oblíbeného pstruha, stejně jako na velmi oblíbeného lososa a kapra. Z těch mořských je to například makrela, ale rozhodně nezklame ani neméně oblíbený tuňák. S rybím masem by měla souviset ideálně zdravá příprava.
Mohou být využívány třeba na grilování, stejně jako není problém pečení, nebo dnes velmi oblíbené vaření metodou sous-vide. Jde o postup, kdy je ryba dušena ve vakuu.
V čem jsou ryby prospěšné?
Možnosti máme zmapovány. Podívejme se tedy také na to, v čem je konzumace ryb prospěšná a proč bychom je i my měli zakomponovat do našich jídelníčků. Hlavním důvodem je zcela jistě obsah jejich látek. Je to nejenom rybí tuk, ale jsou to také omega3 mastné kyseliny, které jen třeba našemu tělu dodávat. Nezklame ale ani obsah tolik vzácného jódu, který je prospěšný pro dobrou funkci štítné žlázy.
Vše doplňuje také vitamin D, nebo několik vitaminů ze skupiny A – ty dokážou bojovat proti chorobám očí. Na co také nesmíme zapomínat, to je i poměrně vysoké zastoupení bílkovin. Dále je to ještě vitamin B12, stejně jako železo, nebo serotonin. Jak je patrné, rybí maso toho obsahuje skutečně více než dost.