Také stále pátráte po nových receptech na chutné saláty, které zasytí a zároveň potěší vaše chuťové buňky? Zkuste si dnes připravit výborný salát se slaninou, nakládaným balkánským sýrem a zastřeným vejcem.
Pojďme se na tento recept podívat.
Doba přípravy: 15 minut + marinování sýra přes noc
Jaké ingredience budeme potřebovat (na 2 porce):
- 2 cibule
- 1 červená paprika
- 400 g balkánského sýra
- 3 větší rajčata
- 1 okurka
- 1 balíček anglické slaniny
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- Lžička octa
- Tymián
- Pepř
- Olivový olej
Postup přípravy:
1. Nakrájíme nadrobno cibuli a papriku. Na kostičky nakrájíme balkánský sýr a společně vše nasypeme do sklenice. Nastrouháme dva stroužky česneku a také je přidáme do skleničky. Nakonec posolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a zalijeme skleničku olivovým olejem.
2. Sýr ve sklenici dáme na noc do lednice.
3. Další den na pánvi orestujeme slaninu a dáme si ji zvlášť do mističky.
4. Nakrájíme si rajčata a okurku na kostičky a ve velké míse smícháme spolu s kostkami balkánského sýra a rovnou můžeme salát i zalít nálevem ze skleničky a přidat z ní trochu papriky a cibule.
5. V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme do ní jednu lžičku octa a začneme vodu míchat tak, aby vytvořila vír. Doprostřed víru poté vložíme vejce, které si dopředu rozklepneme na lžíci.
6. Necháme vejce ve vodě vařit, dokud bílek neztuhne, bude to trvat přibližně tři minuty. Poté vejce vylovíme a opakujeme postup s druhým vejcem.
7. Podáváme salát, který vždy posypeme kousky slaniny a navrch přidáme zastřené vejce.